Geschiedenis

 

In de Zuiderlegmeer is begin 1900 een boerderij (Hoeve Jacoba )gebouw door jacob kort dit was een gemengd bedrijf met akkerbouw en veeteelt op 20 ha grondt.

 

 

anno 1960
anno 1960

Toen het niet zo goed ging in de landbouw is deze verkocht aan een verpachter maar jacob hielt het gebruik. Wat het begin werd van Mts Kort want,in 1978 heeft Hugo Kort het akkerbouwbedrijf in Kudelstaart overgenomen van Jacob Kort, zijn vader.

 

jacob en hugo kort
jacob en hugo kort

 Het was toen een pacht bedrijf van 30 hectare met koeien en akkerbouw. Toen Hugo in 1978 het bedrijf overnam is hij zich volledig gaan richten op de akkerbouw. Naast zijn eigen bedrijf bleef hij werken bij een groot akkerbouwbedrijf namelijk Kempernaar de Graaf. Na 3 jaar pachter te zijn geweest kon Hugo de pacht overnemen en het bedrijf in Kudelstaart voor een groot deel in eigendom krijgen. Hugo bleef nog steeds werken bij Kempernaar de Graaf naast zijn eigen bedrijf. Het bleef in de loop der jaren niet alleen maar bij arbeid. Steeds meer werktuigen werden aangeschaft voor het eigen bedrijf en daarnaast werkte Hugo ook steeds meer met zijn eigen machines bij Kempernaar de Graaf. Om de rekening voor Kempernaar de Graaf niet te hoog op te laten lopen ging Hugo ook zelf ook land bijhuren en zette daar dan pootaardappels op. Deze werden dan weer opgeslagen en gesorteerd bij Kempernaar de Graaf.

 

In 1986 heeft Hugo zijn eerste aardappelbewaarplaats gebouwd. Hier kunnen 1300 ton aardappels in en er is ook ruimte om machines  binnen te zetten. Vanaf toen begon Hugo naast potersland ook consumptieaardappelland bij te huren. Na vier jaar bleek deze schuur al te klein en is er een schuur achter gezet met de opslagcapaciteit van 650 ton. De jaren daarna bleef de samenwerking met Kempernaar de Graaf bestaan. Ook zoon Robert ging steeds meer werk verrichten naast zijn school.

                                  

In 1998 kwam daar verandering in. Kempernaar de Graaf ging toen op eens veel minder aardappelland bijhuren in de regio Haarlemmermeer. Dit was juist de regio waar wij (maatschap Kort) veel werk verrichten. Op dat moment hebben wij  besloten om alleen verder te gaan en zelf het land in de Haarlemmermeer te huren en nieuw huurland te gaan zoeken. Op dat moment ontstond er een probleem. Er was niet genoeg aardappelbewaring. Dat is toen opgelost door te stoppen met het telen van pootgoed en alleen friet aardappels te gaan telen. Alle aardappels die niet in de schuur konden werd afland geleverd.

 

Omdat we vonden dat we te veel aardappels afland moesten leveren hebben we in 2004 een schuur bijgebouwd met een opslagcapaciteit van 2500 ton.

dscf1639

In 2005 is er nog een bewaarplaats met een opslagcapaciteit van 1200 ton en een machineberging bijgekomen. Ook zijn we vanaf het jaar 2000   hele boerderij gaan bijhuren om ook in andere gewassen als aardappels uit te breiden. En we zijn ons meer in de afzetmarkt gaan verdiepen om nog beter rendement te halen.

Wij hopen deze lijn door te kunnen zetten naar de toekomst.